NaslovnaDUGI OTOK

DUGI OTOK

Dugi Otok (što doslovno znači "Dugi otok") jedan je od najljepših otoka u Dalmaciji. Otok je dobio ime po svom karakterističnom izduženom obliku (oko 50 km dug i 5 km širok) i nudi priliku za nezaboravno iskustvo, pružajući spektakularne poglede. Bogat prekrasnim uvalama i plažama, nudi odmor posvećen opuštanju i tišini, pogodan za ljubitelje hrane, mora i prirode.

Moguće je ići na kopnene i brodske izlete, kao i na ronjenje, snorkeling, jedrenje i sportski ribolov. Mogu se unajmiti i mali čamci, skuteri, kanui i bicikli.

Na sjevernom dijelu otoka nalazi se svjetionik Veli Rat i mjesta Veli Rat, poznata po marini, Veruniću i Božavi, koji nude tipične restorane i privezišta za brodove.

U središnjem dijelu nalaze se brojne uvale, među kojima se ističe Brbiščica, poznata i po prirodnom kupalištu i prekrasnoj plavoj špilji.

Na jugu su Park prirode Telašćica sa svojim Slanim jezerom i Nacionalni park Kornati (Kornati), do kojih se može doći morskim putem na organiziranim izletima iz Sali.

Sali je turističko ribarsko mjesto i administrativno središte otoka, popularno u kolovozu za "Saljske užance": tri dana slavlja u kojima Sali postaje glavna atrakcija otoka, nudeći koncerte, tradicionalnu glazbu uz trube i bubnjeve, te utrke magaraca.